Använda tekniska hjälpmedel vid problemlösning

Vilka skillnader blir det med att lösa uppgiften för hand i relation till att använda tekniskt hjälpmedel vid problemlösning, blir det samma förmågor som kommer till uttryck och blir det olika delar i kunskapskraven som berörs? Finns det fördelar när det gäller det visuella, konkreta för eleverna?
Från nationella provet år 9, 2013

n.

Geogebra

 Vi har använt programmet Geogebra och löst problemet med papper och penna. Här kan vi se att det blir skillnad speciellt i uppgift c. Den frågan upplevs möjligtvis som svårast av a, b och c, men blir enklast tycker vi med Geogebra i och med att du inte behöver göra en beräkning med Pythagaros sats. Här behöver du endast markera punkterna för att få längden, till skillnad från papper och penna. Återigen blir det väldigt visuellt nu med koordinatsystemet också. Förståelsen för att något redan ligger 363 m.ö.h blir väldigt tydligt. Frågorna du ställer till eleverna för att hjälpa dem framåt förändras också utifrån modellen. Du skulle också kunna i uppgift b, rita cirkeln med arean 13 och få fram radien utan att göra en beräkning.

Eftersom du kan klara dig utan vissa begrepp, tex Phytagaros sats visar eleven inte att denne behärskar detta, men har möjlighet att klara uppgiften ändå, det går då att lösa om man ber dem redovisa i fler uttrycksformer, såsom papper och penna. Här kan man vinna mycket då eleven redan har svaret men kanske inte vet hur denne ska komma fram till detsamma. Behovet av metoden kommer då vid rätt tillfälle och då ökar chansen till inlärning.

Vi ser stora vinster med samarbete i sådana här uppgifter till skillnad från papper och penna. Här måste de rita ut korrekta figurer och det blir väldigt konkret för alla. Möjligheterna till ett lärande är stora så länge programmet är förståeligt för eleverna och de kan hantera det. De samtal som förs innehåller många möjligheter att utveckla förmågorna i matematik. De måste då samtala kring metoder, begrepp, föra och följa resonemang samt argumentera. Att göra en uppskattning är också viktig men ofta bortglömd, utifrån din gissning, är ditt svar rimligt?


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.