Vad fyller läroboken i matematik egentligen för funktion och hur får du eleverna att bli mer ansvarstagande, analytiska och intresserade av matematik?

Våga förändra din undervisning och få eleverna att börja tänka, bli analytiska och ifrågasättande istället för att följa läroboken till varje pris. Läroboken tränar framförallt metoder och begrepp, inte vad det kan användas till. Det är inte ovanligt att räkning i en lärobok också medför en inbördes tävlan hur långt man hunnit i den, att det är det som mäter hur duktig du är. Det är heller inte ovanligt att elever kommer utan penna, suddgummi, böcker till lektioner och att det tycks finns svängdörrar i klassrummet där elever kommer och går hur de vill. Elever tycks inte anse att de är delaktiga i undervisningen, att de har ett ansvar för att undervisningen ska gå framåt och framför allt inte att matematiken har en mening i deras liv. Alltför många elever använder heller inte logiken inom ämnet, de tenderar att fråga vilket räknesätt de ska använda, vilket medför ett hinder i utvecklingen.

Att få igång eleverna att tänka matematik och inte bara räkna är viktigt för den övergripande förståelsen. Att kunna ifrågasätta sig själv och sina lösningar är inte viktigt bara i matten utan även för andra vardagliga beslut. Att resonera om felaktiga svar ger en ökad självinsikt och en ökad förståelse för matematik. Inspirerad av den amerikanske matematikläraren Dan Meyer kommer här ett exempel på hur du lätt kan göra en förändring i ditt klassrum.

Ta en vanlig uppgift i din matematikbok tex. Matte Direkt Åk 9, röd kurs s.99

Eleverna har tidigare arbetat med volym och olika rymdgeometriska kroppar.

1.Den stora Peterskyrkan i Rom har en kupol i form av ett halvklot vars högsta punkt ligger 120 m över golvet. Kupolens diameter är 42 m.

a) Beräkna den totala volymen av luften i kupolen och i det cylinderfomade rummet under den. Svara i tusental kubikmeter.

kupol

Elever som är vana att arbeta med läroböcker förstår direkt att det är talen i bilden som man ska arbeta med. Dessutom har man också fått fler tal i själva uppgiftstexten. Eleverna har alltså läst av koden, hur man läser av en mattebok. Dessutom ligger uppgiften på röd nivå, vilket signalerar till eleverna att denna är svår, svaga elever göra sig icke besvär. Många elever tänker alltså inte ens försöka lösa den, för det är givet att den är svår.

Om man istället klipper bort alla tal och istället frågar – Beräkna den totala volymen av kyrkan? Eller rent av lägger in en bild på kyrkan och ställer frågan. -Vad är den första frågan du kommer på när du ser bilden? Det kommer definitivt frågor om volymen om arbetsområde är volym, men också andra matematiska frågor. Försök plocka upp alla frågor och skriv upp dem. -Vad behöver du ta reda på om du ska få fram svaret på frågan? – Hur får vi fram det? – Vi börjar med att gissa svaret och ser hur nära eller långt ifrån vi var.

kyrkan-i-rom

I det här läget kommer frågan ägas av eleverna och inte av dig. När det är uppenbart att du inte äger frågan eller svaret då kommer också eleverna helt naturligt börja diskutera med varandra.

För att få mer inspiration rekommenderas Dan Meyers Ted talk och hans blogg och 101 questions. Lämna gärna kommentarer efter att ha provat själva, vad hände?, vilka frågor blev det? Var alla delaktiga? osv

Lycka till!!!


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.